Avokadai populiarūs dėl savo sodrios, kreminės tekstūros ir švelnaus skonio. Avokadas yra lauraceae šeimai priklausantis vaisius, kuriai taip pat priklauso cinamonas ir lauras.
Yra dešimtys avokadų veislių, kurios skiriasi dydžiu, spalva ir tekstūra. Visi jie yra kilę iš tropinio klimato šalių, o nuėmus derlių minkštimas suminkštėja iki sviesto konsistencijos, kuri tapo labai populiari gaminant įvairius patiekalus – nuo užtepėlių iki desertų.
Kokiomis savybėmis pasižymi avokadai?
- Geras vitamino E ir folio rūgšties šaltinis;
- Gali mažinti kraujospūdį;
- Gali padėti kontroliuoti cholesterolio kiekį kraujyje;
- Didina sotumo jausmą;
- Padeda išlaikyti sveikas akis.
Avokadų maistinė nauda
80 g avokado porcijoje yra:
- 152 kcal;
- 1,5 g baltymų;
- 15,6 g riebalų;
- 1,5 g angliavandenių;
- 3,6 g skaidulinių medžiagų;
- 360 mg kalio;
- 2,56 mg vitamino E.
Kokie yra 5 svarbiausi avokado privalumai sveikatai?
Avokadai yra ne tik gardus ingredientas, kuris reikšmingai pakeičia daugelio patiekalų skonį, tačiau taip pat ir nuostabus pagalbininkas gerinant mūsų sveikatą.
1. Avokaduose gausu maistinių medžiagų
Avokadai laikomi maistingųjų medžiagų turinčio maisto pavyzdžiu – pusė šio vaisiaus įskaičiuojama į penkias dienos maisto normas.
Avokadai yra puikus mononesočiųjų riebalų ir vitamino E šaltinis, taip pat geras folio rūgšties šaltinis. Juose taip pat yra daugiau tirpių skaidulinių medžiagų nei kituose vaisiuose ir daug naudingų mineralų, įskaitant geležį, varį ir kalį.
2. Gali palaikyti širdies sveikatą
Avokaduose gausu riebalų, iš kurių 60 proc. sudaro mononesotieji riebalai, kurie, kaip rodo tyrimai, padeda apsisaugoti nuo širdies ligų ir mažina kraujospūdį. Jie taip pat yra puikus kalio, folio rūgšties ir skaidulų šaltinis, o visos šios medžiagos naudingos širdžiai ir širdies bei kraujagyslių sistemai.
3. Gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje
Avokaduose esantys aliejai yra oleino ir linolo rūgštys. Šiuos nesočiuosius riebalus rekomenduojama įtraukti į subalansuotą mitybą, padedančią reguliuoti cholesterolio kiekį.
4. Gali padėti reguliuoti apetitą
Nėra abejonių, kad avokadų kaloringumas yra didesnis nei kitų vaisių ir daržovių. Tačiau vienas tyrimas parodė, kad avokaduose esantys riebalai ir skaidulos sukelia sotumo jausmą, o tai padeda reguliuoti apetitą.
5. Gali padėti išlaikyti sveikas akis
Avokadai turi ne tik pirmiau minėtų privalumų, bet ir daug apsauginio vitamino E, taip pat karotinų, įskaitant liuteiną ir zeaksantiną, kurie, kaip manoma, padeda išsaugoti sveikas akis.
Ar avokadas ant skrebučio yra sveikas?
Avokadas ant skrebučio yra gana sveikas vėlyvųjų pusryčių pasirinkimas, palyginti su kitais dažnai į meniu įtraukiamais patiekalais, pavyzdžiui, saldžiais blyneliais. Kiek tai sveika, priklauso nuo pasirinktos duonos ir papildomų priedų.
Kad patiekale būtų daugiau gerųjų riebalų, rinkitės rūkytą lašišą arba virtą kiaušinį. Duoną rinkitės ne baltą, o su sėklomis, pilno grūdo ar ruginę, nes dėl jos cukraus kiekis kraujyje gali pakilti.
Taip pat svarbu žinoti, kokį poveikį aplinkai daro avokadų vartojimas – ne tik dėl jų transportavimo visame pasaulyje, bet ir dėl vandens kiekio, sunaudojamo jiems užauginti.
Ar avokadas saugus kiekvienam iš mūsų?
Kai kurie jautrūs žmonės gali būti alergiški avokadui. Tai apima burnos alergiją, kurią gali sukelti kryžminė reakcija į beržo žiedadulkes. Retesnė alerginė reakcija gali pasireikšti, jei esate alergiški lateksui – jei tai jums aktualu, kreipkitės į savo šeimos gydytoją.
Avokade, kartu su vaisiais, įskaitant obuolius, persikus, avietes ir mėlynes, yra natūralių cheminių medžiagų, vadinamų salicilatais. Kai kurie žmonės yra jautrūs šiems junginiams ir gali patirti alerginę reakciją, įskaitant odos bėrimą ir patinimą.
Taigi, ar avokadai jums yra naudingi?
Apie avokadus sklando daug kalbų ir ne veltui. Juose gausu maistinių medžiagų, pavyzdžiui, kalio ir vitamino E, kuris palaiko sveikas akis. Taip, palyginti su kitais vaisiais, juose yra gerokai daugiau kalorijų, tačiau būtent tai prisideda prie sotumo jausmo. Be to, įrodyta, kad avokaduose esantys mononesotieji riebalai naudingi širdžiai ir širdies bei kraujagyslių sistemai.