Kaip atrodo tobulai išvirtas kiaušinis? Baltymai standūs, bet ne guminiai, o tryniai išvirę, bet vis dar kreminiai. Tačiau žmonės gali lengvai pervirti kiaušinius, todėl trynys tampa tamsios spalvos, o jo skonis šiek tiek primena sierą. Todėl tam, kad nuo šiol jums nekiltų sunkumų verdant kiaušinius, pateikiame 5 paprastus, tačiau labai veiksmingus patarimus.
1. Kiaušinius sudėkite į puodą ir užpilkite vandeniu
Pripildykite puodą maždaug iki ketvirtadalio šaltu vandeniu. Kiaušinius sudėkite vienu sluoksniu ant puodo dugno. Įpilkite daugiau vandens, kad kiaušiniai būtų apsemti bent centimetru ar dviem vandens.
Kuo daugiau kiaušinių yra puode, tuo daugiau vandens turėtų būti virš kiaušinių. 6 kiaušiniai turėtų būti apsemti bent centimetru, 7-12 kiaušinių – 2 centimetrais.
PATARIMAS: Į vandenį įpylus šaukštelį acto, kiaušinių baltymai neišbėgs, jei kepant kiaušinis įtrūks. Kai kurie žmonės taip pat mano, kad 1/2 arbatinio šaukštelio druskos įdėjimas į vandenį padeda išvengti kiaušinių įtrūkimo ir palengvina jų lupimą. Jei norite, įpilkite vieną arba abu šiuos ingredientus, kai vanduo pradeda virti.
2. Užvirinkite vandenį
Palikite puodą neuždengtą. Padidinkite kaitrą ir užvirinkite vandenį.
3. Išjunkite ugnį, uždenkite ir palikite stovėti
Priklausomai nuo to, kaip kietai virtus kiaušinius mėgstate, 10-12 minučių virę kiaušiniai turėtų būti puikiai paruošti. Vis dėlto, priklausomai nuo virimo temperatūros, puodo formos, kiaušinių dydžio ir vandens bei kiaušinių santykio, virimas gali užtrukti keliomis minutėmis ilgiau.
Jei mėgstate ne visiškai kietai išvirtus kiaušinius, gali užtrukti keliomis minutėmis trumpiau. Kai rasite tinkamiausią laiką, atsižvelgdami į savo pageidavimus, perkamų kiaušinių tipus, puodus, viryklę ir gaminimo aplinką, laikykitės jo.
PATARIMAS: Jei verdate daugiau kiaušinių, po 10 minučių vieną kiaušinį paaukokite ir patikrinkite, ar jis yra tinkamas, ištraukdama jį šaukštu, perliedami šaltu vandeniu ir perpjaudami. Jei kiaušinis nepakankamai išviręs, kitus kiaušinius virkite minutę ar dvi ilgiau.
4. Išgriebkite ir perliekite šaltu vandeniu
Išpilkite karštą vandenį iš puodo, atsargiai, kad kiaušiniai neišbyrėtų, ir perliekite juos šaltu vandeniu, kol jie atvės. Tai sustabdys tolesnį kiaušinių virimą ir palengvins jų lupimą.
Arba, jei verdate didelį kiekį kiaušinių, ištraukite ir įdėkite juos į didelį dubenį su lediniu vandeniu. Leiskite jiems pastovėti kelias minutes arba kol atvės.
5. Nulupkite arba tinkamai laikykite
Kiaušinius lengviausia nulupti po tekančiu vandeniu.
Geriausia laikyti kietai virtus kiaušinius neluptus uždengtame inde šaldytuve. Kiaušiniai šaldytuve gali skleisti nemalonius kvapus, todėl juos naudinga laikyti uždengtus.
Juos reikėtų suvalgyti per 5 dienas. Nuluptus kiaušinius reikėtų suvalgyti per dieną ar dvi.
Discussion about this post