Vieni sako, kad suktis virtuvėje jiems yra tikrų tikriausias malonumas, kai tuo tarpu kiti teigia nemokantys gaminti ir manantys, jog tai yra laiko švaistymas. Tačiau jei pastaruoju metu jūs vis dažniau pagalvojate apie gardų ir savo pačių rankomis pagamintą maistą, tačiau neturite tam reikalingų įgūdžių, turbūt savęs klausite, nuo ko turėtumėte pradėti?
Laimei, yra ne vienas naudingas maisto gaminimui skirtas patarimas, kuriuo gali pasinaudoti kiekvienas pradedantysis. Kuo daugiau žinosite, tuo labiau mėgausitės virtuvėje praleistu laiku.
1. Investuokite į tinkamus įrankius
Įrankiai ir patikimi virtuvės indai lygu tikrų tikriausiai sėkmei. Štai puikus patarimas – jums tikrai nereikia pačių įmantriausių daiktų.
Bene bet kurioje parduotuvėje galite rasti pagrindinius daiktus: pradžiai pakaks virėjo peilio, didelio puodo makaronams, mažesnio puodo, keptuvės, kepimo skardos, matavimo indelių ir šaukštų, plaktuvo, mentelių ir maišymo šaukštų.
2. Perskaitykite visą receptą
Perskaitykite visą receptą – nuo pradžios iki pabaigos.
Virtuvės naujokų klaida – pradėti gaminti maistą tik tada, kai pasiekus recepto pabaigą suprantama, kad patiekalą reikia ilgai atšaldyti arba virti, praėjus kelioms valandoms po to, kai buvo planuota jį patiekti.
Atkreipkite dėmesį į tai, kiek laiko reikia patiekalui paruošti, išvirti ir atvėsti arba atšaldyti. Patikrinkite, ar jūsų virtuvės spintelėse ir šaldytuve yra reikalingų ingredientų.
3. Padėkite viską į savo vietas
Atlikite savo mise en place – prancūziškai tai reiškia pasiruošimą.
Tai reiškia, kad viską, ko reikia receptui, reikia padėti ant virtuvės darbastalio ir, pageidautina, supjaustyti, sutarkuoti ir (arba) išmatuoti bei paruošti.
Tokią pasiruošimo tvarką paprastai matote maisto gaminimo tematikos vaizdo įrašuose ir kulinarinėse laidose. Pasiruošimas pagreitina darbą ir neleidžia pamiršti ingredientų.
4. Nusipirkite termometrą
Jei visi jūsų kepiniai trunka „amžinai“ arba viską sudeginate, gali būti, kad jūsų orkaitė tinkamai neveikia.
Investuokite į kelis eurus kainuojantį orkaitės termometrą ir atitinkamai naudokite savo orkaitę. Be to, mėsos termometras – mėsos, paukštienos, žuvies ir net skysčių temperatūros – lengvai atsakys į klausimą: „ar jau iškepė?“
5. Išmokite naudoti druską
Išmokti, kada, kiek ir kokios rūšies druskos naudoti, gali būti labai svarbu ir naudinga.
Druska sustiprina natūralų maisto produktų skonį, tačiau pradedantieji virėjai dažnai sūdo per daug arba per mažai.
Maistą sūdykite sluoksniais viso gaminimo proceso metu. Atminkite, kad skirtingų rūšių druska yra skirtingo sūrumo.
6. Atkreipkite dėmesį į karščio nustatymus
Gamindami maistą ant viryklės, neignoruokite recepte nurodyto karščio lygio.
Kai kuriems darbams, pavyzdžiui, kepsnio kepimui, reikia didelio karščio, o kitiems, pavyzdžiui, prieskonių skrudinimui, reikia švelnesnės liepsnos.
Tokių ingredientų kaip svogūnai skonis labai skirsis, jei jie bus kepami ant didelės kaitros, o ne lėtai, kol karamelizuosis. Nustatykite kaitlentės arba viryklės kaitros lygį pagal atliekamą darbą.
7. Paskrudinkite grūdines kultūras
Prieš virdami grūdines kultūras jas paskrudinkite. Skrudinimas, kaip ir druskos dėjimas gaminant maistą, sustiprina palyginti neutralių grūdų skonį.
Ryžius, kvinoją ir bulgurą skrudinkite sausai karštoje keptuvėje arba apkepinkite alyvuogių aliejuje, o tada užpilkite vandeniu ir išvirkite. Taip išryškėja jų skonis ir jis tampa sodresnis.
8. Gaminkite naminius padažus
Užuot naudoję parduotuvėje pirktus padažus, gaminkite juos patys.
Nemanykite, kad savo rankomis padažą pasigaminti yra labai sudėtinga. Dažnai pakanka naudoti minimalų kiekį ingredientų, o jų skonis būna nepakartojamas, kai jie gaminami švieži.
Be to, tai padeda išvengti konservantų ar pridėtinio cukraus, kas paverčia jūsų patiekalus dar sveikesniais.
9. Visada gardinkite
Pagamintus patiekalus pagardinkite baigiamuoju akcentu. Taip daro kiekvienas profesionalus virtuvės šefas.
Citrinos išspaudimas ant šviežiai keptos žuvies, acto šlakelis sriuboje ar pabarstymas šviežiai susmulkintomis žolelėmis gali subalansuoti ir sustiprinti skonį, kad jūsų patiekalai būtų nepriekaištingi.
10. Užšaldykite prieskonines žoleles, kai turite jų likučių
Šviežios žolelės visiškai pakeičia patiekalo skonį, net jei jos yra užšaldytos.
Jei jų nusiperkate konkrečiam receptui, visada susmulkinkite likusias ir užšaldykite atskirai arba sumaišytas su alyvuogių aliejumi.
Jos labai tinka kepant bulvytes, troškinius ir verdant sriubas.
Gardžiai gaminti galime kiekvienas
Šie paprasti patarimai pradedantiesiems virėjams padės jums neilgai trukus maistą namuose gaminti kaip tikriems profesionalams ir skaniai jį patiekti. Svarbiausia, kad mėgautumėtės virtuvėje praliestu laiku – klaidų pasitaikys, tačiau žinokite, kad tai nebus pasaulio pabaiga.
Discussion about this post