Uogose yra bene daugiausiai antioksidantų iš visų maisto produktų, o tai reiškia, kad jos puikiai apsaugo jūsų organizmą nuo senėjimo ir irimo. Didelis flavonoidų (priešuždegiminių augalinių pigmentų) kiekis uogose reiškia, kad jos gali sumažinti kognityvinių gebėjimų silpnėjimą maždaug dviem su puse metų. Todėl pats metas susipažinti su pačiomis naudingiausiomis ir gardžiausiomis uogomis, kurios turėtų atsidurti ant jūsų stalo.
1. Braškės
Šios nuostabios, sultingos uogos yra vasaros sinonimas, tačiau jų galima įsigyti ištisus metus – šviežių, liofilizuotų ar šaldytų. Braškėse gausu vitamino C, skaidulų ir folio rūgšties, todėl jos puikiai tinka širdies ir virškinimo sistemos sveikatai. Jos taip pat gerina kaulų ir imuninės sistemos būklę, o vis daugiau mokslinių tyrimų rodo, kad braškės pasižymi ir įspūdingomis savybėmis, padedančiomis kovoti su vėžiu.
2. Avietės
Dar vienos puikios lietuvišką vasarą atspindinčios uogos – avietės turi mažai kalorijų ir labai daug skaidulinių medžiagų. Nepaisant jų saldumo, jos iš tikrųjų yra mažo glikeminio indekso produktas, todėl puikiai tinka diabetikams, ieškantiems ko nors skanaus ir saldaus, kas nepadidintų cukraus kiekio kraujyje. Be to, jos yra labai universalus ingredientas.
3. Mėlynės
Mėlynės turi bene daugiausiai antioksidantų iš visų uogų. Yra daugybė įrodymų, kad jos puikiai kovoja su diabetu, gerina arterijų veiklą, gerina nuotaiką ir kognityvinę sveikatą, atkuria DNR, kovoja su širdies ligomis, saugo mus nuo vėžio ir net mažina artrito poveikį.
4. Spanguolės
Spanguolės pasižymi didele nauda sveikatai, jose gausu priešuždegiminių junginių. Jie gali slopinti kenksmingų bakterijų dauginimąsi virškinimo sistemoje, jau tūkstančius metų naudojami šlapimo takų sveikatai gerinti ir pasižymi dideliu kovos su vėžiu potencialu.
5. Juodieji serbentai
Juoduosiuose serbentuose gausu polifenolių, sveikatai naudingų augalinių pigmentų – istoriškai jie buvo naudojami drabužiams dažyti. Tai puikus vitamino C šaltinis. 2012 m. atlikus juodųjų serbentų naudos sveikatai apžvalgą, padaryta išvada, kad jie turi nepaprastai didelį teigiamą poveikį mūsų odai, kaulams, akims, plaučiams, smegenims, inkstams ir širdžiai.
6. Goji uogos
Goji uogos ne tik skatina žaizdų gijimą ir pasižymi vėžį stabdančiomis savybėmis, tačiau taip pat yra vis daugiau įrodymų, kad jos lėtina senėjimo procesus. Jose gausu vario, seleno, geležies ir vitamino C, o baltymų jose yra 11 kartų daugiau nei mėlynėse.
7. Agrastai
Agrastuose gausu vitamino C, taip pat yra įspūdingas kiekis vitamino B5 ir B6. Juose yra nemažai vario, mangano ir kalio, daug žarnynui naudingų skaidulų.
8. Vynuogės
Tiek vynuogių odelė, tiek sėklos yra gausus antioksidantų šaltinis. Be to, vynuogės siejamos su dvylika procentų mažesne antrojo tipo diabeto išsivystymo rizika, kai jos vartojamos tris kartus per savaitę. Kitu tyrimu nustatyta, kad tris mėnesius kasdien geriant vynuogių sultis, pagerėja atmintis.
9. Dumplainio uogos
Dumplainiuose yra vienas didžiausių vitamino C kiekių iš visų uogų. Taip pat jjuose yra augalinių junginių, vadinamų withanolidais, kurie pasižymi stulbinančiomis priešuždegiminėmis savybėmis ir, kaip rodo tyrimai, gali turėti nuostabių kovos su vėžiu savybių.
10. Acai uogos
Acai uogose yra daug Omega 3, 6 ir 9 nepakeičiamųjų riebalų rūgščių. Jos turi nuostabų priešvėžinį potencialą, yra puikus priešuždegiminių polisacharidų šaltinis ir daugelyje mokslinių tyrimų nustatyta, kad jos mažina cholesterolio kiekį.