Briuselio kopūstai – tai maži, žali valgomieji pumpurai, panašūs į mažyčius kopūstus, maždaug 2,5-4 cm skersmens. Jie yra kilę iš Belgijos, Briuselio miesto apylinkių, todėl ir gavo pastarąjį pavadinimą.
Briuselio kopūstai priklauso kopūstų šeimai, kartu su brokoliais, kopūstais ir gūžiniais kopūstais, ir jų sezonas paprastai prasideda žiemą, nors jų galima pamatyti jau spalio mėnesį.
Briuselio kopūstų maistinė vertė
80 g virtoje briuselio kopūstų porcijoje (maždaug aštuoni briuselio kopūstai) yra:
- 28 kcal;
- 2,3 g baltymų;
- 1,0 g riebalų;
- 2,8 g angliavandenių;
- 3,3 g skaidulinių medžiagų;
- 48 mg vitamino C;
- 88mcg folio rūgšties;
- 256 mcg karotino.
5 svarbiausi briuselio kopūstų privalumai sveikatai
Taigi, jei iki šiol ant jūsų stalo retai pasirodydavo briuselio kopūstai, tačiau jau vis dažniau pagalvojate apie jų įtraukimą į savo mitybos racioną, pats metas susipažinti su jų privalumais mūsų sveikatai.
1. Daug antioksidantų
Antioksidantai yra apsauginiai junginiai, kurie mažina oksidacijos proceso poveikį, todėl gali padėti sumažinti lėtinių ligų riziką.
Atlikus tyrimą, kurio metu buvo nagrinėjamas 300 g virtų briuselio kopūstų valgymo kasdien poveikis, nustatyta, kad oksidacinė žala sumažėja net 28 proc. Šią žalą paprastai sukelia uždegimas, o kopūstinės daržovės, atrodo, yra ypač naudingos mažinant šį uždegiminį poveikį.
2. Gali palaikyti širdies sveikatą
Briuselio kopūstuose ypač gausu augalinio junginio, vadinamo kaempferoliu. Šis antioksidantas ištirtas dėl daugelio sveikatą stiprinančių savybių, įskaitant jo naudą širdies sveikatai.
Kito atlikto tyrimo metu nustatyta, kad padidinus daržovių, ypač kopūstinių šeimos daržovių, tokių kaip briuselio kopūstai, kiekį racione, gali sumažėti širdies ligų rizika.
3. Gali palaikyti žarnyno sveikatą
Daug sieros turinčios kopūstinės daržovės, pavyzdžiui, briuselio kopūstai, gali palaikyti žarnyno sveikatą, todėl pagerina apsaugą nuo infekcijų ir tokių ligų kaip storosios žarnos vėžys.
Taip yra todėl, kad siera palaiko glutationo, kuris svarbus žarnyno gleivinės vientisumui palaikyti ir žarnyno atstatymui, gamybą. Glutationas, kaip galingas antioksidantas, veikia visame organizme, saugodamas ląsteles nuo uždegiminės žalos ir gerindamas organizmo gebėjimą detoksikuotis.
4. Turi priešvėžinių junginių
Nors nėra nė vieno maisto produkto, kuris padėtų išvengti vėžio, yra įrodymų, kad sveika mityba gali sumažinti riziką susirgti vėžiu. Briuselio kopūstuose yra priešvėžinių augalų junginių, įskaitant gliukozinolatus, kurie padeda mums detoksikuoti ir pašalinti iš organizmo kancerogenus.
5. Gali sumažinti 2 tipo diabeto riziką
Keliuose tyrimuose nustatyta, kad kopūstinių daržovių vartojimas susijęs su mažesne 2 tipo diabeto rizika. Taip gali būti todėl, kad kopūstinėse daržovėse, pavyzdžiui, briuselio kopūstuose, gausu ląstelienos, kuri padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje.
Be to, atrodo, kad vartojant daugiau kopūstinių daržovių, diabetu sergantys žmonės apsaugomi nuo kai kurių komplikacijų, galinčių paveikti kraujagysles ir kraujotaką.
Ar briuselio kopūstai jums naudingi?
Daug skaidulinių medžiagų ir maistinių medžiagų turintys briuselio kopūstai daugeliui iš mūsų yra naudingi įvairios ir subalansuotos mitybos požiūriu. Tačiau jei turite skydliaukės problemų arba žarnyno sutrikimų, gali tekti mažinti porcijų dydį.