Tunas – tai sūriųjų vandenų žuvis, kuri paplitusi yra nuo Atlanto vandenyno iki pat Indonezijos. Tunas yra viena populiariausių jūros gėrybių rūšių pasaulyje. Ši žuvis yra ne tik soti ir gardi, tačiau ir labai maistinga.
Maistingumas
Tunas yra vienas geriausių maistinių vitamino D šaltinių. Vos 80 g konservuoto tuno suteikia net 50 % rekomenduojamos paros normos. Vitaminas D būtinas kaulų sveikatai, imuninei sistemai stiprinti prieš ligas ir optimaliam vaikų augimui užtikrinti.
Tunas taip pat yra puikus kitų vitaminų ir mineralų, tokių kaip geležis, vitaminas B6, kalis, selenas ir jodas, šaltinis.
Maistinės medžiagos vienoje porcijoje
100 g baltojo tuno yra:
- Kalorijų: 145
- Baltymų: 26,77 g
- Riebalų: 3,37 g
- Angliavandenių: 0 g
- Skaidulinių medžiagų: 0 g
- Cukraus: 0 g
Tuno nauda sveikatai
Tunas yra puikus vitamino B12, būtino vitamino, reikalingo DNR susidaryti, šaltinis. Vitaminas B12 taip pat padeda formuotis naujiems raudoniesiems kraujo kūneliams ir padeda išvengti anemijos. Ir tai nėra vieninteliai tuno privalumai mūsų sveikatai.
1. Mažina širdies ligų riziką
Tune esantis didelis omega-3 riebalų rūgščių kiekis gali padėti sumažinti omega-6 riebalų rūgščių ir MTL cholesterolio, kuris gali kauptis širdies arterijose, kiekį. Tyrimai parodė, kad vartojant daugiau omega-3 rūgščių, mažėja širdies ir kraujagyslių ligų, įskaitant širdies priepuolius, atvejų.
2. Užkerta kelią regėjimo problemoms
Tune esančios omega-3 rūgštys taip pat teigiamai veikia akių sveikatą. Atlikus tyrimą, kuriame dalyvavo 40 000 moterų, nustatyta, kad moterims, kurios per savaitę suvalgydavo kelias porcijas tuno, rizika susidurti su sausų akių sindromu buvo net 68 % mažesnė. Manoma, kad omega-3 taip pat prisideda prie bendros tinklainės sveikatos.
3. Mažina vėžio riziką
Manoma, kad tune esančios omega-3 riebalų rūgštys taip pat lėtina navikinių ląstelių augimą ir mažina uždegimą organizme. Tai svarbu, nes daugelis vėžio rūšių yra susijusios su lėtiniu uždegimu.
4. Padeda numesti svorio
Tunas yra mėsa. Joje palyginti daug baltymų, bet mažai kalorijų, todėl ji ilgiau išlaiko sotumą ir neleidžia valgyti daugiau. Vieno tyrimo metu paaugliai, kurie kelias savaites reguliariai valgė liesą žuvį, pavyzdžiui, tuną, numetė vidutiniškai dviem kilogramais daugiau svorio nei kontrolinė grupė, kuri žuvies nevalgė.
5. Naudingas vitaminų ir mineralų šaltinis
Tiek šviežias, tiek konservuotas tunas yra naudingas B grupės vitaminų šaltinis, ypač niacino (B3), kuris palaiko nervų sistemą ir odą. Tune taip pat yra kalcio, kuris palaiko sveikus kaulus ir raumenų susitraukimus, magnio, reikalingo energijai, ir vitamino D, kuris palaiko imuninę sistemą, kaulų tvirtumą ir smegenų veiklą. Šviežias tunas (100 g) turi dvigubai daugiau vitamino D nei konservuotas tunas.
Tunas – kupinas maistingų medžiagų
Tunas yra plačiai vartojama žuvis, kurioje gausu baltymų, B grupės vitaminų, omega-3 riebalų ir kitų svarbių maistinių medžiagų.
Tačiau, jei norite įtraukti tuną į savo mitybos racioną, svarbu rinktis mažiau gyvsidabrio turinčias žuvų rūšis, sužvejotas taikant tvarius metodus, ir vengti tuno rūšių, kuriose gausu gyvsidabrio.