Cukinijos yra labai populiari daržovė, kurią verta įsigyti tiek parduotuvėse, tiek ir auginti savo darže – tai maistinių medžiagų turtinga nekrakmolinga daržovė, kurią verta dažniau įtraukti į savo mitybą.
1 puodelyje cukinijos yra šiek tiek mažiau nei 20 % vitamino C paros normos, o daugybė tyrimų rodo, kad ši daržovė gali būti labai naudinga mūsų sveikatai.
Todėl siūlome sužinoti daugiau apie cukinijas, įskaitant jų maistingumą ir naudą.
Kas yra cukinija?
Cukinija yra vasarinio moliūgo rūšis. Šie sėkliniai augalai, priklausantys moliūginių (Cucurbitaceae) šeimai, kartu su agurkais, arbūzais, moliūgais ir kt., botaniniu požiūriu laikomi vaisiais, tačiau paprastai gaminami ir vartojami kaip daržovės.
Cukinijų maistinė vertė
Viename puodelyje (124 g) supjaustytos žalios cukinijos su odele yra šių vitaminų ir maistinių medžiagų:
- Vanduo: 118 g
- Energijos: 21 kalorija
- Baltymų: 1,5 g
- Angliavandeniai: 4 g
- Skaidulinės medžiagos: 1 g
- Iš viso cukrų: 3 g
Cukinijoje taip pat yra maždaug 324 mg kalio, 47 mg fosforo, 22 mg magnio, 22 mg vitamino C ir 20 mg kalcio.
Rekomenduojamas cukinijos porcijos dydis yra 1 puodelis virtos cukinijos, kurią galite įtraukti į įprastą daržovių rotaciją. Vienomis dienomis tai gali būti brokoliai, briuselio kopūstai ar šparagai, o kitomis – cukinijos. Svarbiausia, kad bet kuri daržovė būtų vartojama kasdien.
Rekomenduojamas daržovių kiekis per dieną suaugusiesiems yra skirtingas: moterims – nuo 2,5 iki 3 puodelių, o vyrams – nuo 2,5 iki 4 puodelių.
Cukinijų nauda mūsų sveikatai
Cukinijos yra ne tik gardus įvairių patiekalų ingredientas, tačiau jos taip pat yra labai naudingos mūsų sveikatai bei bendrai savijautai.
1. Mažai kalorijų
Viename puodelyje pjaustytos žalios cukinijos su odele yra tik 21 kalorija. Kadangi iš šių kalorijų gaunama daug maistinių medžiagų, cukinija laikoma maistinėmis medžiagomis labai turtinga daržove.
2. Tai naudinga akių sveikatai
Cukinijose taip pat yra karotenoidų, kito tipo antioksidantų, ypač liuteino ir zeaksantino, kurie yra susiję su akių sveikata. Cukinijose esantys antioksidantai zeaksantinas ir liuteinas gali sumažinti akių ligų, tokių kaip katarakta ir su amžiumi susijusi geltonosios dėmės degeneracija, riziką.
3. Tai gali sumažinti uždegimą
Zeaksantinas ir liuteinas kartu su polifenoliais gali padėti mažinti uždegimą. Tyrimai taip pat rodo, kad cucurbitaceae šeimos daržovės pasižymi priešuždegiminėmis biologinėmis savybėmis ir turi farmakoterapinį poveikį uždegimui.
4. Jos odelėje yra vitaminų ir maistinių medžiagų
Vietoj to, kad nuluptumėte cukiniją, rekomenduojama pagalvoti apie galimybę palikti odelę. Joje ne tik gausu vitamino C ir vitamino B6, bet ji yra geras skaidulų šaltinis, kuris gali padėti taisyklingai virškinti ir ilgiau išlaikyti sotumo jausmą. Tik prieš naudodami būtinai nušveiskite žievelę, kad ji būtų saugi vartoti.
5. Ji gali padėti apsaugoti nuo vėžio
Įvairūs tyrimai rodo, kad cukinijos gali būti naudingos vėžio prevencijai. Svarbiausias veikėjas gali būti antioksidantas zeaksantinas, kuris gali padėti išvengti oksidacinio streso, o kartu sumažinti ir vėžio riziką.
Kiti antioksidantai, kurie taip pat gali būti svarbūs vėžio prevencijai, yra fenoliai, karotinoidai, chlorofilai ir vitaminas C. Su šiais biologiškai aktyviais junginiais gali būti siejama mažesnė stemplės, skrandžio, burnos, ryklės ir gerklų vėžio rizika.
6. Jis gali pagerinti kaulų sveikatą
Kalis gali pagerinti kaulų mineralų būklę ir būti naudingas kaulų mineraliniam tankiui. Be to, didesnis magnio, kurio taip pat yra cukinijose, suvartojimas siejamas su didesniu kaulų mineraliniu tankiu, o tai rodo mažesnę kaulų lūžių ir osteoporozės riziką. Kaulų sveikatai taip pat svarbus tinkamas kalcio, kurio yra cukinijose, suvartojimas.
Pats metas cukinijas įtraukti į savo mitybos racioną
Cukinijos naudingos kiekvienam iš jūsų ir gali būti įtrauktos į daugumą mitybos planų. Tačiau nėra nė vienos daržovės, vitamino ar mineralo, kuris būtų vaistas nuo bet kokio sveikatos sutrikimo ar ligos.