Braškė – erškėtinių šeimos daugiametis žolinis augalas, priklausantis žemuogių genčiai, yra viena populiariausių uogų pasaulyje. Egzistuoja daugiau kaip 10 braškių rūšių, kurios skiriasi savo skoniu, dydžiu ir tekstūra, tačiau visos turi tą pačią būdingą širdelės formą ir raudoną minkštimą su sėklomis. Nors dažniausiai braškes valgome dėl jų nuostabaus skonio, yra daugybė kitų priežasčių, dėl kurių turėtume valgyti braškes.
Maistingosios medžiagos
Braškes daugiausia sudaro vanduo (91 %) ir angliavandeniai (7,7 %). Riebalų (0,3 %) ir baltymų (0,7 %) jose yra nedaug.
100 g braškių yra:
- Kalorijos: 32
- Vanduo: 91 %.
- Baltymai: 0,7 g
- Angliavandeniai: 7,7 g
- Cukrus: 4,9 g
- Skaidulinės medžiagos: 2 g
- Riebalai: 0,3 g
Vitaminai ir mineralai
- Vitaminas C. Braškės yra puikus vitamino C, antioksidanto, būtino imuninei ir odos sveikatai.
- Manganas. Šis mikroelementas, kurio dažnai gausu neskaldytuose grūduose, ankštinėse kultūrose, vaisiuose ir daržovėse, yra svarbus daugeliui organizmo procesų.
- Foliatai (vitaminas B9). Vienas iš B grupės vitaminų, foliatai yra svarbūs normaliam audinių augimui ir ląstelių funkcijai, be to, labai svarbūs nėščioms moterims ir vyresnio amžiaus žmonėms.
- Kalis. Šis mineralas dalyvauja daugelyje svarbių organizmo funkcijų, pavyzdžiui, reguliuojant kraujospūdį.
Braškėse taip pat yra geležies, vario, magnio, fosforo ir vitaminų B6, K ir E.
Braškių nauda sveikatai
Braškių valgymas susijęs su mažesne daugelio lėtinių ligų rizika. Braškės gali pagerinti širdies sveikatą, sumažinti cukraus kiekį kraujyje ir padėti išvengti vėžio.
1. Mažai kalorijų
Braškės turi mažai kalorijų, tačiau yra saldaus skonio, todėl puikiai tinka kaip sveika skanėstų ir pudingų alternatyva. Vienoje porcijoje (100 g) yra tik 32 kcal.
2. Gali reguliuoti cukraus kiekį kraujyje
Braškių vartojimas sulėtina gliukozės virškinimą ir sumažina insulino vartojimą, ypač kai jos valgomos su daug angliavandenių turinčiu maistu. Panašu, kad šį poveikį lemia spalvingieji antocianinai.
3. Gali padėti valdyti kraujospūdį
Braškės, kaip širdžiai palankių maistinių medžiagų, įskaitant kalį, folatus ir vitaminą C, šaltinis, gali padėti reguliuoti kraujospūdį.
4. Gali palaikyti širdies sveikatą
Braškėse gausu spalvotų pigmentų, kurie turi apsauginį poveikį – manoma, kad šie antocianidinai gali būti naudingi sveikatai, įskaitant uždegimų ir širdies ligų prevenciją. Stebėjimo tyrimais nustatyta, kad reguliariai vartojamos uogos lemia mažesnį su širdies veikla susijusių mirčių skaičių.
5. Gali padėti kontroliuoti svorį
Braškės turi mažą glikemijos indeksą (GI), todėl padeda saikingai atpalaiduoti cukraus kiekį kraujyje.
Tyrimai rodo, kad dieta, kurioje gausu mažo GI maisto produktų, gali būti naudinga reguliuojant svorį ir mažinant su nutukimu susijusių ligų paplitimą.
6. Gali palaikyti smegenų funkciją
Braškių sudėtyje esantys augaliniai junginiai, vadinami flavonoidais, gali padėti sušvelninti uždegimą smegenyse ir atitolinti su amžiumi susijusį atminties praradimą, todėl vyresnio amžiaus žmonėms gali sumažėti Alzheimerio ligos rizika.
7. Gali būti naudingas sergantiesiems 2 tipo diabetu
Braškėse yra apsauginių augalų junginių, vadinamų polifenoliais, iš kurių du – elagino rūgštis ir elagitaninai – padedančių valdyti kai kuriuos 2 tipo diabeto padarinius.
Visų pirma, atrodo, kad jie reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, tačiau norint patvirtinti šį poveikį žmonėms, reikia atlikti daugiau tyrimų.
8. Gali sumažinti sąnarių skausmą
Priešuždegiminis braškių poveikis gali sumažinti sąnarių ligų, pavyzdžiui, osteoartrito, skausmą.
Vieno tyrimo duomenimis, nutukusiems suaugusiesiems, kurie 12 savaičių kasdien vartojo 50 g gėrimo, paruošto iš liofilizuotų braškių, sumažėjo skausmas ir uždegimas.
9. Gali palaikyti žarnyno sveikatą
Braškėse gausu polifenolių ir skaidulų, kurios pasižymi prebiotiškomis savybėmis, o tai reiškia, kad jos yra kuro šaltinis žarnyne gyvenančioms naudingoms bakterijoms.
Reguliariai įtraukdami braškes į mitybą galite skatinti naudingųjų bifidobakterijų gausėjimą.
10. Gali apsaugoti nuo vėžio
Tyrimai rodo, kad braškės gali užkirsti kelią tam tikriems vėžiniams susirgimams. Manoma, kad apsauginį poveikį lemia polifenolių, įskaitant elagino rūgštį ir elagitaninus, derinys, kuris, kaip rodo tyrimai su gyvūnais, stabdo vėžinių ląstelių augimą.
Reikia atlikti daugiau tyrimų su žmonėmis, kad būtų nustatytas tinkamas veikimo būdas ir patvirtintas poveikis.
Braškės – skanios ir sveikos
Braškės turi mažai kalorijų, yra skanios ir sveikos. Jos yra geras daugelio vitaminų, mineralų ir augalinių junginių šaltinis, o kai kurie iš jų pasižymi didele nauda sveikatai. Valgant braškes, mažėja cholesterolis, kraujospūdis, uždegimai ir oksidacinis stresas. Be to, šios uogos gali padėti išvengti didelių cukraus ir insulino kiekio kraujyje šuolių. Todėl braškės yra puikus sveikos mitybos priedas.
Discussion about this post