Mėgstamas namų apyvokos prieskonis cinamonas kadaise buvo parduodamas kaip valiuta. Šis prieskonis yra malonaus skonio ir šilto kvapo, todėl jis dažnai naudojamas maisto gamyboje, ypač saldžiuose kepiniuose ir kario patiekaluose.
Cinamonas gaunamas iš nedidelio visžalio medžio vidinės žievės. Žievė nulupama ir išdžiovinama saulėje, kur susisuka į ritinėlius, vadinamus cinamono lazdelėmis. Cinamono taip pat galima įsigyti miltelių pavidalu.
Cinamone gausu antioksidantų ir kitų naudingų junginių. Kai kurie tyrimai rodo, kad jis gali padėti valdyti cukraus kiekį kraujyje, apsaugoti nuo širdies ligų ir sumažinti uždegimą.
Cinamonas yra prieskonis, kuris jau tūkstančius metų vertinamas dėl savo gydomųjų savybių. Pastaraisiais metais šiuolaikinis mokslas ėmė patvirtinti daugelį galimų su cinamonu siejamų sveikatai naudingų savybių.
Kokia yra pagrindinė cinamono nauda sveikatai?
Taigi, pats metas sužinoti, kokia yra cinamono, kuris yra dažnas mūsų virtuvės svečias, nauda sveikatai.
1. Priešuždegiminės savybės
Tie patys antioksidaciniai junginiai prisideda prie priešuždegiminio cinamono poveikio. Senstant tai gali būti naudinga, nes lėtinio uždegimo procesas yra labai susijęs su daugelio su amžiumi siejamų ligų progresavimu.
2. Turi antioksidacinių savybių
Kaip ir kituose prieskoniuose, cinamone yra augalų junginių, vadinamų polifenoliais, kurie pasižymi apsauginėmis, antioksidacinėmis savybėmis. Būtent šie junginiai užtikrina daugelį cinamono sveikatai naudingų savybių ir palaiko jo kaip konservanto vaidmenį ruošiant maistą.
3. Jis gali turėti antivirusinių savybių
Kai kurie tyrimai rodo, kad cinamonas taip pat gali apsaugoti nuo tam tikrų virusų, įskaitant gripo ir uodų sukeltos Dengė karštligės.
4. Tai antibakterinė ir priešgrybelinė priemonė
Manoma, kad cinamonas turi daug gydomųjų ir raminamųjų savybių ir yra dažnai naudojamas kinų žolelių medicinoje. Išskirtinis cinamono kvapas ir skonis atsiranda dėl žievėje esančių eterinių aliejų, vadinamų cinamaldehidu. Cinnamaldehidas naudingas apsaugant nuo bakterinių ir grybelinių infekcijų.
5. Cinamonas gali pagerinti jautrumą insulinui
Insulinas – tai hormonas, pernešantis cukraus kiekį kraujyje iš kraujo į ląsteles, kuriose jo reikia, todėl jis atlieka svarbų vaidmenį reguliuojant medžiagų apykaitą ir energijos kiekį.
Su amžiumi galime tapti atsparūs insulino poveikiui, o tai gali sutrikdyti cukraus pusiausvyrą kraujyje ir ilgainiui sukelti 2 tipo diabetą. Nors reikia atlikti daugiau tyrimų, atrodo, kad cinamono ekstraktai imituoja insulino poveikį ir gali sumažinti atsparumo insulinui riziką.
6. Jis gali padėti sumažinti cukraus kiekį kraujyje ir sumažinti 2 tipo diabeto riziką
Cinamonas garsėja kaip padedantis reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Atrodo, kad jis tai daro keliais skirtingais būdais, įskaitant gliukozės kiekio, patenkančio į kraują, valdymą.
Tyrimai su žmonėmis teikia vilčių ir rodo, kad cinamonas gali turėti vidutinį poveikį mažinant cukraus kiekį kraujyje nevalgius diabetu sergantiems ligoniams, kurių cukraus kiekis kraujyje blogai kontroliuojamas.
7. Cinamonas gali padėti valdyti kraujospūdį
Yra tam tikrų įrodymų, kad nuoseklus cinamono vartojimas yra susijęs su trumpalaikiu kraujospūdžio sumažėjimu. Nors įrodymai teikia vilčių, dar tik pradžia ir reikia daugiau ilgalaikių kontroliuojamų tyrimų.
8. Gali būti naudingas senstančioms smegenims
Tokios ligos kaip Alzheimerio liga dažniau pasitaiko su amžiumi ir paprastai jas sukelia laipsniškas smegenų ląstelių nykimas. Sergant Alzheimerio liga, smegenyse susikaupę baltymų fragmentai veikia lėtindami žmogaus mąstymą ir atmintį.
Cinamono sudėtyje yra du junginiai, kurie stabdo šių baltymų kaupimąsi. Daug įrodymų gauta atlikus tyrimus su gyvūnais ir mėgintuvėliuose, todėl dar daug ką turime sužinoti, kaip šis poveikis gali būti mums naudingas.
9. Jis gali apsaugoti nuo širdies ligų
Kraujospūdis gali būti ne vienintelis širdies ir kraujagyslių rizikos veiksnys, kuriam padeda reguliarus cinamono vartojimas, atrodo, kad jis taip pat turi teigiamą poveikį trigliceridų bei cholesterolio kiekio kraujyje mažinimui.
10. Cinamonas gali palaikyti žarnyno sveikatą
Kai kurie prieskoniai, įskaitant cinamoną, pasižymi prebiotiškomis savybėmis. Reguliarus jų vartojimas gali padėti atkurti bakterijų pusiausvyrą žarnyne, palaikyti virškinimo sveikatą ir palengvinti virškinimo problemas.
11. Jis gali skatinti dantų higieną
Tradiciškai cinamonas naudojamas kaip dantų milteliai, skirti dantų skausmui ir kitoms dantų problemoms, įskaitant bakterijų dauginimąsi ir blogą burnos kvapą, gydyti.
12.Gali apsaugoti nuo vėžio
Nors kol kas įrodymai apsiriboja mėgintuvėlių ir gyvūnų tyrimais, cinamono ekstraktai gali šiek tiek apsaugoti nuo vėžio. Šiuo atžvilgiu šis prieskonis atrodo naudingas mažinant vėžinių ląstelių augimą, ribojant kraujagyslių formavimąsi navikuose ir naikinant vėžines ląsteles.
Ar cinamonas saugus visiems?
Daugumai žmonių cinamonas laikomas saugiu, jei vartojamas kaip kulinarinis prieskonis ir nedideliais kiekiais – daugumai suaugusiųjų saugus ne daugiau kaip 1 šaukštelis per dieną, vaikams – mažiau. Retais atvejais kai kuriems žmonėms gali pasireikšti alerginis kontaktinis dermatitas. Vartojamas dideliais kiekiais cinamonas gali sąveikauti su paskirtais vaistais, įskaitant vaistus nuo diabeto, širdies ir kepenų ligų.
Įtraukite cinamoną į savo kasdienę mitybą
Yra daugybė priežasčių, kodėl į savo mitybą reikėtų įtraukti cinamoną. Jame gausu antioksidantų, kurie gali padėti apsisaugoti nuo ligų, uždegimų ir senėjimo. Be to, cinamonas gali pagerinti žarnyno sveikatą, dantų higieną, sumažinti cholesterolio kiekį ir kraujospūdį.