Jei mėgstate ant kepsninės ruošto maisto skonį, nereikia laukti pavasario. Nors galite pasiilgti ant liepsnos keptų patiekalų, galite mėgautis išskirtiniu skoniu ištisus metus.
Net ir atėjus žiemai, kai lauke spaudžia šaltukas, galėsite maksimaliai išnaudoti savo lauko kepsninės privalumus, nesukdami sau galvos dėl to, kad draugai ar šeimos nariai jums nuolatos sakytų, kad reikia apversti kepsnį.
Nors galbūt dėvėsite keliais sluoksniais daugiau nei šiltuoju metų laiku ir jūsų kiemas gali būti padengtas sniegu, nėra jokios priežasties, dėl kurios negalėtumėte įžiebti kepsninės. Todėl dalijamės su jumis geriausiais patarimais, kaip žiemą kuo geriau išnaudoti savo kepsninę.
1. Įsitaisykite jaukiai
Nieko gero, jei ruošiate maistą ant grotelių ir drebate žiūrėdami, kaip maistas šnypščia ant įkaitusių grotelių.
Kepdami ant grotelių šaltesniais mėnesiais pasirūpinkite, kad būtumėte apsivilkę šiltais drabužiais.
Prieš eidami į lauką, apsivilkite papildomus sluoksnius, užsidėkite kepurę ir patogią avalynę. Venkite laisvų drabužių, kurie gali kaboti ir liestis su kepsnine. Atminkite, kad saugumas ir patogumas žiemą kepant ant grotelių yra du vienas nuo kito neatsiejami dalykai.
2. Saugiai pastatykite kepsninę
Norint apsisaugoti nuo šalčio, vilioja kepsninę pastatyti kuo arčiau namų, tačiau reikia žinoti apie galimus pavojus.
Kad būtų patogiau, pastatykite kepsninę netoli namų, bet visada užtikrinkite, kad ji būtų saugiu atstumu nuo sienų, tvorų ar kitų degių konstrukcijų.
Jei stichija tikrai įsisiautėtų, tikrai norėsite, kad kepsninė būtų lengvai pasiekiama. Tam puikiai tinka lygus, nedegus paviršius, esantis netoli durų, kad būtų lengva prieiti.
Taip pat yra ir kitų pavojų, kuriuos reikia žinoti. Grilis uždaroje erdvėje yra pavojingas, nes padidėja gaisro ir apsinuodijimo anglies monoksidu rizika.
Pasirūpinkite, kad kepsninė būtų gerai vėdinamoje lauko erdvėje, kad galėtumėte mėgautis saugiu ir sėkmingu kepimu ant grotelių.
Geriausias patarimas
Jei kepsninę kepsite netoli namų, rekomenduojama naudoti sausą medžio anglį, kuri neišskiria daug dūmų. Taip sumažinsite dūmų, patenkančių į jūsų namus, kiekį.
3. Pasirūpinkite apšvietimu
Jei maistą ruošiate vėlyvą popietę ir vakare, reikia pagalvoti apie lauko apšvietimą. Priešingu atveju nesužinosite, kada mėsa bus tobulai karamelizuota.
Jei neturite stacionarių lauko žibintų ar saulės baterijų, kad apšviestumėte lauko kepimo zoną, patariama pasirinkti LED kepuraitę su snapeliu, kuri paliks laisvas rankas mėsai apversti ir sunkiems puodams kilnoti, nelaikant žibintuvėlio.
Taip pat galite naudoti šviesą, skirtą pritvirtinti prie kepsninės.
4. Galvokite apie tai, ką gaminate
Grilis yra geriausias būdas kuklų maistą paversti kažkuo stebuklingu – puikiai tinka žiemą, kai visi trokštame paguodą suteikiančio maisto šiltame dubenėlyje ir sočių patiekalų.
Užuot rinkęsis plonesnius gabalėlius, kuriems paruošti reikia mažiau laiko, rinkitės pigesnius, stambesnius mėsos gabalėlius ir išpuoselėtas šakniavaisių daržoves, kurias galite užmesti ant silpnos ugnies ir praktiškai pamiršti.
Todėl, užuot nuolat lauke tikrinę kepamą maistą, rinkitės produktus, kuriuos galite palikti 5 ar 6 valandoms. Truputis papildomo gaminimo laiko gali paversti ingredientus kažkuo nauju ir be galo skaniu.
Koks mėsos gabalėlis geriausiai tinka kepti ant grotelių žiemą?
Naudokite kietesnius mėsos gabalėlius, kurių riebalai ir skaidulos per ilgą laiką išsilydo. Pirkite mėsos gabalėlius su kaulais, kad išgautumėte geriausią skonį – jie paprastai būna ir patys pigiausi.
Jei tai nesukėlė jums noro kepti ant grotelių, kitas mūsų pasiūlymas tikrai sukels.
Pasigaminkite didžiulį puodą sultingo ėriuko blauzdos troškinio, kuriame bus daug tirštų džiovintų slyvų ir karamelizuotų svogūnų – ypatingai gardu, kai juos paliečia kepsninės skleidžiami dūmai. Arba pagaminkite kiaulienos mentės kepsnį, kurio sultys lėtai lašės ant bulvių padėklo.
Skirdami laiko lėtai ruošti maistą, galėsite mėgautis turtingo skonio gėrybėmis. Galite pasigaminti tiek, kad galėtumėte valgyti šiandien, rytoj ir savaitės bėgyje arba užpildyti šaldiklį šaltoms žiemos dienoms.
5. Ilgiau įkaitinkite kepsninę
Kepsninės turėtų būti įkaitinamos tik 10-15 minučių, tačiau žiemą joms reikia skirti daugiau laiko, kad pasiektų optimalią temperatūrą.
Esant žemesnei temperatūrai, grilio įkaitinimas gali užtrukti ilgiau, o maistui paruošti gali prireikti daugiau laiko. Tai nėra blogai – taip skoniai turi daugiau laiko atsiskleisti, o drėgnas žiemos oras kepsninės viduje užtikrina, kad mėsa ir daržovės išliktų sultingos ir minkštos.
Be to, kepsninei gali prireikti daugiau „degalų“, kad būtų pasiekta ir palaikoma tinkama temperatūra, todėl rekomenduojama apsirūpinti papildomomis medžio anglimis, briketais arba propanu, kad įpusėjus kepimui nepritrūktų ugnies.
Taip pat gali būti svarbu, kur pastatysite kepsninę. Pastatę kepsninę apsaugotoje vietoje galite palaikyti tinkamą temperatūrą net ir esant vėjuotam orui.
6. Uždarykite dangtį
Jei svarstote, ar kepti su pakeltu, ar nuleistu kepsninės dangčiu, turime jums vieną svarbų patarimą – jei nuolatos tikrinate kepamą maistą, vadinasi, negaminate. Nuleistas dangtis sukuria karščio kamerą – visai kaip jūsų orkaitėje.
Gaminti su nuleistu dangčiu yra būtina. Jis padeda maistui iškepti tolygiai, išlaiko puikų skonį ir, reguliuodamas deguonies srautą, apsaugo nuo užsidegimo. Žiemą kepant ant grotelių ypač svarbu laikyti dangtį nuleistą, kad išlaikytumėte pastovią temperatūrą.
Ventiliacijos angos kontroliuoja deguonies kiekį, kuris tiekiamas į ugnį, todėl galima tiksliai kontroliuoti kepsninės temperatūrą. Baigę kepti, tiesiog uždarykite ventiliacijos angas, kad užgesintumėte ugnį, ir naudokite anglis kitą dieną.
7. Atidžiai rinkitės kurą
Pasirinktas kuras turės didelę įtaką maisto skoniui, todėl rekomenduojama investuoti į kokybę. Pigi medžio anglis yra klaidingas pasirinkimas. Įsigykite geros kokybės anglį ir niekada nebesigręžiosite atgal.
Naudokite didesnio dydžio medžio anglis, nes jos ilgiau skyla. Saujelė jų virs mažiausiai 10 valandų ir galėsite virti antrą kartą.
Jei norite, kad maistas įgautų šiek tiek daugiau dūminio skonio, patariama į medžio anglį įdėti medžio gabalėlį, kad dūmai taptų dar stipresni.
8. Pagalvokite apie išmanųjį kepimą ant grotelių
Išmanusis grilis gali būti prabangus pirkinys, jei pageidaujate, kad jums būtų padedama kepti ant grotelių. Tokia kepsninė padės jums atlikti reikalingus veiksmus, kad tobulai iškeptumėte mėsą, jei tik pradedate kepti ant grotelių arba norite, kad jums būtų pateikiami priminimai, ką daryti.
Išmaniosios kepimo ant grotelių technologijos gali pakeisti situaciją šaltesniais mėnesiais, nes galėsite leisti joms atlikti sunkų darbą už jus, o patys mėgausitės šiluma namuose.
9. Apsaugokite savo kepsninę nuo stichijų
Jei planuojate naudoti kepsninę lauke žiemą arba neturite garažo ar priestato, kuriame galėtumėte ją laikyti šaltesniais metų mėnesiais, turite ieškoti tvirtos kepsninės, kuri būtų atspari gamtos stichijoms.
Tinkamas dangtis apsaugos kepsninę nuo lietaus, sniego, vėjo ir saulės. Be to, rekomenduojama rinktis pagal užsakymą pritaikytą dangtį, kuris būtų atsparus vandeniui ir UV spinduliams.
Įsitikinkite, kad dangtis gerai priglunda. Jei jis bus per didelis – gali nuvirsti nuo vėjo, o jei jis bus per mažas – neužtikrins visiškos apsaugos.
Geras dangtis ne tik užtikrina geriausią kepsninės išvaizdą, bet ir prailgina jos tarnavimo laiką, apsaugo nuo rūdžių ir saugo maistą nuo užteršimo.
Discussion about this post