Valgydami tinkamą maistą galite gyventi ilgiau ir sveikiau. Tyrimai rodo, kad į subalansuotą mitybą įtraukus supermaisto, pavyzdžiui, uogų, riešutų ir daržovių, pailgėja gyvenimo trukmė ir pagerėja jo kokybė.
Apžvelkime penkis supermaisto produktus, kurių nevertėtų pamiršti.
Kas yra supermaistas?
Supermaistas – tai sveiki maisto produktai, pavyzdžiui, riešutai, daržovės, vaisiai, neskaldyti grūdai ir žuvis, kuriuose gausu maistinių medžiagų, rašom.
Maisto produktai, kuriuose gausu vitaminų, mineralų, sveikųjų riebalų, baltymų ir antioksidantų, dažnai laikomi supermaistu dėl jų įvairiapusės naudos sveikatai. Supermaistas padeda stiprinti sveikatą, nes stiprina imuninę funkciją ir mažina ligų prevencijos ar progresavimo tikimybę.
1. Uogos
Uogos yra vienas sveikiausių maisto produktų jūsų organizmui. Žmonės, kurie valgo daugiau uogų, vidutiniškai gyvena šiek tiek ilgiau.
Tyrimai rodo, kad žmonės, reguliariai valgantys uogas, pavyzdžiui, mėlynes, braškes, gervuoges, avietes ir goji uogas, patiria mažesnę širdies smūgio riziką, išlaiko sveiką svorį ir lėčiau blogėja jų pažintinės funkcijos.
Augalai vidutiniškai 64 kartus viršija antioksidantų kiekį bet kuriame gyvūninės kilmės maiste. Kad suvalgytumėte 100 gramų mėlynių, jums reikėtų suvalgyti 308 lašišos filė.
Atlikus daugiau kaip 93 000 moterų tyrimą nustatyta, kad žmonėms, kurie kasdien suvalgydavo bent tris porcijas braškių ir (arba) mėlynių, širdies smūgio rizika sumažėjo 30 %.
Vienas tyrimas rodo, kad mėlynės ir braškės taip pat gali sulėtinti pažinimo funkcijų silpnėjimą. Tyrėjai, beveik du dešimtmečius stebėję dalyvių mitybą, nustatė ryšį tarp didesnio uogų vartojimo ir lėtesnio pažintinių funkcijų silpnėjimo.
2. Riešutai
Kasdien suvalgant vos saują riešutų, galima gyventi ilgiau ir sveikiau.
Žurnale „New England Journal of Medicine“ paskelbtoje ataskaitoje nustatyta, kad žmonės, kasdien valgantys riešutus, per 30 metų trukusį tyrimą mirė 20 % rečiau.
Nustatyta, kad žmonės, kurie kasdien valgė riešutus, gyveno ilgiau ir sveikiau nei tie, kurie jų nevalgė.
Reguliarus riešutų valgymas susijęs su: geresne arterijų sveikata, mažesne kraujo krešulių rizika, mažesne aukšto kraujospūdžio rizika, mažesne ankstyvos mirties dėl širdies ligų rizika ir mažesniu „blogojo“ cholesterolio kiekiu.
3. Alyvuogių aliejus
Alyvuogių aliejuje gausu antioksidantų, sveikų riebalų ir jis pasižymi stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis. Didesnis alyvuogių aliejaus suvartojimas susijęs su ilgaamžiškumu.
Mokslininkai sujungė dviejų ankstesnių Harvardo tyrimų rezultatus – taip jie gavo daugiau nei 92 000 vyrų ir moterų, kurie dešimtmečius atidžiai stebėjo savo mitybos įpročius, ataskaitas.
Jie nustatė, kad tie, kurie vartojo daugiausiai alyvuogių aliejaus (maždaug pusę valgomojo šaukšto per dieną), per 28 metus patyrė 19 % mažesnę mirties nuo bet kokios priežasties riziką.
Didesnis alyvuogių aliejaus vartojimas taip pat buvo susijęs su mažesne mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų, vėžio, neurodegeneracinių ligų ar plaučių ligų rizika.
Tarp žmonių, pakeitusių sviestą, margariną ar majonezą alyvuogių aliejumi, mirtingumas buvo net 34 % mažesnis nei žmonių, kurie šių riebalų nepakeitė alyvuogių aliejumi.
2014 m. atlikto didelio tyrimo, kuriame dalyvavo daugiau kaip 140 000 žmonių, apžvalgoje teigiama, kad tiems, kurie reguliariai vartoja alyvuogių aliejų, insulto rizika yra daug mažesnė. Kitoje tyrimų apžvalgoje teigiama, kad alyvuogių aliejus yra vieninteliai mononesotieji riebalai, susiję su mažesne širdies ligų ir insulto rizika.
5. Pupelės ir ankštinės daržovės
Pupelės ir ankštinės daržovės yra puikus skaidulinių medžiagų, mineralų, vitaminų ir augalinės kilmės baltymų šaltinis,.
Nustatyta, kad tose pasaulio dalyse, kur žmonės reguliariai valgo pupeles ir ankštines daržoves, gyvenimo trukmė yra ilgesnė.
2004 m. atlikto tyrimo duomenimis, žmonės, kurie vartoja daugiau ankštinių daržovių, gyvena ilgiau. 2001 m. atliktame tyrime dalijamasi nuomonėmis, kad pupelių vartojimas keturis kartus per savaitę 22 % sumažina širdies ligų riziką.
6. Kryžmažiedės daržovės
Brokoliai, kopūstai, gūžiniai kopūstai, briuseliniai kopūstai, rukolos ir žiediniai kopūstai – visi jie laikomi kryžmažiedėmis daržovėmis. Šių rūšių daržovės turi daug maistinių medžiagų.4
Gera taisyklė žalumynams ar bet kokiems vaisiams ir daržovėms yra ta, kad kuo gilesnė jų spalva, tuo daugiau maistinių medžiagų juose yra. Pavyzdžiui, špinatuose yra daugiau vitaminų ir mineralinių medžiagų nei aisbergo salotose.
Tyrimai rodo, kad kryžmažiedės daržovės gali sumažinti kelių rūšių vėžio, įskaitant kasos, krūties, plaučių, šlapimo pūslės, prostatos ir storosios žarnos vėžį, riziką.
Kai kurie mokslininkai mano, kad taip yra todėl, kad kryžmažiedėse daržovėse gausu vitaminų E, C ir K, taip pat skaidulų, folio rūgšties ir mineralinių medžiagų.
Viename tyrime nustatyta, kad žmonės, vartojantys daugiau kryžmažiedžių daržovių, rečiau serga prostatos vėžiu. Kitas tyrimas parodė, kad moterys, vartojančios daugiau kryžmažiedžių daržovių, mažiau rizikuoja susirgti krūties vėžiu.
Be to, 2011 m. atlikto tyrimo duomenimis, daugiau daržovių, ypač kryžmažiedžių daržovių, vartojantys žmonės turi mažesnę riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis ir yra ilgaamžiškesni.
2021 m. tyrime taip pat nustatyta, kad didesnis daržovių ir vaisių vartojimas susijęs su mažesniu mirtingumu ir širdies bei kraujagyslių ligomis.
Nepamirškite į savo mitybą įtraukti supermaisto
Nors sąvoka „supermaistas“ gali skambėti pernelyg sudėtingai, laimei, į savo mitybą įtrauktai supermaistui priskiriamus produktus yra labai paprasta. Todėl jei norite gyventi ilgiau ir sveikiau, pats metas tai padaryti.