Kajeno pipirai (Capsicum annuum) arba kajeno paprikos yra vidutinio aštrumo aitriosios paprikos, priklausančios Solanaceae arba nakvišinių augalų šeimai.
Kajeno pipirai yra aštraus skonio, todėl dažniausiai naudojamos kario, sriubų ir mėsos patiekalų gamyboje. Šiuose pipiruose gausu apsauginių maistinių medžiagų ir augalinių junginių, kurie gali būti naudingi mūsų sveikatai.
Kajeno pipirų nauda
Kajeno pipirų nauda sveikatai neapsiriboja vien tik juose esančiais vitaminais ir mineralais, tokiais kaip vitaminas C ir E, beta karotenas, cholinas, liuteinas ar zeaksantinas. Daug naudingų savybių suteikia kapsaicinas – natūralus junginys, dėl kurio visi pipirai yra aštrūs.
1. Suteikia naudingų augalų junginių
Kajeno paprikos yra nuostabus antioksidantų ir kitų augalinių junginių, kurie saugo mūsų ląsteles ir stiprina sveikatą, šaltinis. Antioksidantai kartu su susijusiais junginiais, tokiais kaip flavonoidai ir karotinoidai, yra natūraliai augaluose randami junginiai.
Šie junginiai apsaugo mūsų ląsteles nuo žalingų aplinkos medžiagų daromos žalos. Jie kovoja su ląstelės senėjimo procesais ir padeda išlaikyti ląsteles jaunas.
Mityba, kurioje gausu antioksidantų, gali padėti apsisaugoti nuo ligų, įskaitant širdies ligas ir tam tikrų rūšių vėžį. Kajeno pipirai yra ypač geras šių junginių šaltinis. Vieno tyrimo metu mokslininkai palygino antioksidantų kiekį 20 skirtingų aštriųjų paprikų. Kajeno pipirai buvo patys efektyviausi.
2. Gerina virškinimą
Daugeliui žmonių aštrus maistas asocijuojasi su rėmeniu ar skrandžio sutrikimais. Tačiau daugeliui žmonių prieskoniai gali turėti priešingą poveikį. Kajeno pipirai tikrai naudingi virškinimui. Jie padidina skrandžio sulčių ir fermentų gamybą skrandyje, o tai padeda suskaidyti maistą.
Taip pat yra įrodymų, kad aštrus maistas, pavyzdžiui, kajeno pipirai, gali padidinti gerųjų bakterijų kiekį žarnyne. Mikrobiomas – tai žarnyne esančių bakterijų bendrija, kuri yra svarbi sveikai imuninei sistemai. Kapsaicinas gali padėti skatinti sveiką mikrobiomą.
Žinoma, aštrus maistas kai kuriems žmonėms gali sukelti rėmenį. Jei kajeno pipirai jums nepatinka, neverskite savęs jų valgyti per prievartą. Jei jūsų organizmas jų nemėgsta, jūs tai tikrai pastebėsite.
3. Apsaugo širdį
Kajeno pipirai gali apsaugoti širdies sveikatą. Pavyzdžiui, yra įrodymų, kad kapsaicinas gali apsaugoti nuo organizmo uždegimo. Uždegimas turi įtakos daugeliui įvairių ligų, įskaitant širdies ligas. Kajeno pipirai gali palaikyti sveikas kraujagysles ir padėti sumažinti kraujospūdį.
Tyrėjai nustatė, kad žmonės, kurie reguliariai valgė aitriąsias paprikas, 13 % rečiau mirė nei tie, kurie vengė aštrių patiekalų. Priežastis? Aštrių prieskonių mėgėjams buvo mažesnė rizika susirgti su širdimi susijusiomis ligomis, tokiomis kaip infarktas ir insultas.
Be to, mokslininkai nustatė, kad kai žmonės pagardina maistą kajeno pipirais, jie rečiau griebiasi druskinės. Druska nėra labai naudinga širdies sveikatai, ypač žmonėms, turintiems aukštą kraujospūdį. Padidinus vartojamų kajeno pipirų kiekį galima sumažinti druskos kiekį.
4. Mažina galvos skausmą
Kai kurie duomenys rodo, kad aštrūs pipirai naudingi skaudant galvai. Kai jaučiate galvos skausmą, aštrus maistas gali padėti jį sumažinti.
Kapsaicinas taip pat vartojamas vietiškai skausmui malšinti. Iš šio stipraus prieskonio pagamintus kremus galima tepti ant odos ir taip gydyti artrito skausmą.
5. Padeda išlaikyti sveiką svorį
Kajeno pipirai ir kiti kapsaicino turintys aštrūs maisto produktai gali padėti numesti svorio. Aštrus maistas gali šiek tiek pagreitinti medžiagų apykaitą ir padėti deginti kalorijas. Be to, jis gali padėti po valgio jaustis sotesniems.
Nors šis poveikis nėra pakankamas, kad įveiktų nesveiką mitybą, tačiau kaip maistingo mitybos plano dalis aštrus maistas gali slopinti apetitą ir padėti numesti svorio.
Be to, aštri, aromatinga mityba paprastai būna sotesnė. O kai esate sotūs, mažiau linkę griebtis ne tokių sveikų maisto produktų ir užkandžių.
Kajeno pipirai – naudinga sveikos mitybos dalis
Kajeno pipiruose yra daug apsauginių augalų junginių ir maistinių medžiagų, tokių kaip vitaminas C ir kapsaicinas, todėl reguliariai vartojamos kaip sveikos mitybos dalis gali būti naudingos mūsų sveikatai.
Nors kajeno pipirai suteikia didžiulę naudą sveikatai, tačiau vartojami dideliais kiekiais jie gali sukelti šalutinį poveikį, todėl geriausia jais mėgautis saikingai.
Discussion about this post