Įvairūs karšti kalėdiniai gėrimai ne tik sušildo, bet ir praskaidrina nuotaiką. Išbandykite šiuos originalius penkis išskirtinius receptus.
Tradicinis karštas vynas
Jei širdyje esate gryno prieskoninio vyno mėgėjas, šis receptas skirtas jums. Receptas adaptuotas pagal populiarųjį šefą Jamie Oliverį.
Ingredientai (4 porcijoms):
- 2 buteliai itališko raudonojo vyno
- 2 klementinai
- 1 citrina
- 1 laimas
- 200 g cukraus
- 6 nesmulkinti gvazdikėliai
- 1 cinamono lazdelė
- 1 nesmulkintas muskato riešutas
- 1 vanilės ankštis
- 2 žvaigždiniai anyžiai
Patarimas: nebūtina rinktis brangaus raudonojo vyno – skonio pagrindą sudarys prieskoniai!
Eiga:
1. Nulupkite klementinų, citrinų ir laimų žieveles (stenkitės stambiau).
2. Į didelį puodą ant silpnos ugnies suberkite cukrų, sudėkite žieves ir išspauskite klementinų sultis.
3. Įdėkite gvazdikėlius ir cinamono lazdelę, taip pat apie 10-12 muskato riešuto drožlių. Vanilės ankštį perpjaukite išilgai pusiau ir įmeskite į puodą, tada įpilkite raudonojo vyno tiek, kad apsemtų cukrų.
4. Kaitinkite, kol cukrus visiškai ištirps raudonajame vyne, tada padidinkite kaitrą. Virkite apie 4-5 minutes arba kol gausite tirštą sirupą. Sirupas tampa geru skonio pamatu ir leidžia cukrui bei prieskoniams įsigerti į vyną.
5. Kai sirupas bus paruoštas, sumažinkite ugnį iki žemiausios, supilkite likusį vyną ir suberkite žvaigždinį anyžių. Švelniai kaitinkite vyną kol pradės garuoti, o tada išpilstykite į karščiui atsparias stiklines ir patiekite.
Baltasis karštas sidras
Šis receptas – tikrai ne tradicijų puoselėtojams. Jame ne tik naudojamas baltasis vynas vietoj įprasto raudonojo, bet ir lengvas sidras. Tai išties gana gaivus sezoninės klasikos variantas. Receptas adaptuotas pagal BBC Good Food.
Ingredientai (paruošiama apie 10 puodelių):
- 2 buteliai baltojo vyno (tinka vidutinio sausumo)
- 500 ml lengvo sidro
- 150 ml šeivamedžio žiedų sirupo
- 2 citrinos žievelės (supjaustytos juostelėmis)
- 2 cinamono lazdelės
- 1 vanilės ankštis, perpjauta išilgai
- 4-5 valgomieji šaukštai cukraus
Eiga:
1. Sudėkite visus ingredientus į puodą ir kaitinkite, kol ims garuoti, bet neužvirs.
2. Supilkite gėrimą į puodelius ir patiekite.
Karštas rožinis vynas
Jei mėgstate rožinį vyną, jums patiks šis karštojo vyno gėrimo variantas. Receptas adaptuotas pagal CBC.
Ingredientai (paruošiama apie 10 stiklinių):
- 2 buteliai rožinio vyno
- 500 ml spanguolių sulčių
- 2 lazdelės cinamono
- 1 vanilės ankštis, perpjauta per pusę
- 2 rausvieji greipfrutai, supjaustyti griežinėliais
- 1 puodelis šviežių spanguolių (nebūtina)
Eiga:
1. Sudėkite visus ingredientus į puodą ir ant mažos ugnies kaitinkite, kol ims garuoti.
2. Patiekite šiltą gėrimą stiklinėje ir mėgaukitės!
Kaitinto vyno „Spritzer“
Šis gazuotas kaitintas vynas puikiai tinka šiltesnėms žiemos dienoms. Jį galite patiekti net vasarą! Receptas adaptuotas pagal Veggie Desserts.
Ingredientai (maždaug 6 stiklinėms):
- 1 butelis raudonojo vyno
- 150 ml vandens
- 4 šaukštai rudojo cukraus
- 1 cinamono lazdelė
- 4 gvazdikėliai
- 1 apelsinas
Patiekimui:
- Citrininis limonadas
- Ledo kubeliai
- Šaldytos avietės
Eiga:
1. Į didelį puodą supilkite vyną, vandenį, cukrų, cinamoną, gvazdikėlius, išspausto apelsino sultis ir, retkarčiais pamaišydami, ant žemos ugnies pavirkite 10 minučių.
2. Mišinį perkoškite per sietelį ir palikite šiek tiek atvėsti.
3. Į aukštą stiklinę įdėkite ledo ir šaldytų aviečių.
4. Iki pusės pripildykite kaitintu vynu ir užpilkite gazuotu limonadu.
Nealkoholinis karštas vynas
Nusprendėte šventinį sezoną sutikti be alkoholio? Tai ne priežastis praleisti karšto vyno! Šiame recepte vietoj vyno naudojamos vynuogių sultys. Receptas adaptuotas iš Little Sugar Snaps.
Ingredientai (6 stiklinėms):
- 1 litras vynuogių sulčių
- 1 cinamono lazdelė
- 1 žvaigždinis anyžius
- 6 gvazdikėliai
- 15 g šviežio imbiero (1 cm storio griežinėliai)
- 1 apelsinas (supjaustytas griežinėliais)
- 2 griežinėliai citrinos
- 1 sauja šviežių spanguolių
- 1 valgomasis šaukštas klevų sirupo
Eiga:
1. Sudėkite visus ingredientus į vidutinio dydžio puodą ir kaitinkite, kol užvirs.
2. Išjunkite ugnį ir palikite 30 minučių.
3. Perkoškite, kad pašalintumėte vaisius ir prieskonius.
4. Švelniai pašildykite, kad galėtumėte patiekti. Jei norite, pridėkite daugiau šviežių apelsinų ir spanguolių.
Jei norite sodresnio karšto vyno skonio, pabandykite vynuogių sultis pakeisti buteliu nealkoholinio raudonojo vyno.
Ieškote daugiau idėjų artėjančioms šventėms? Sužinokite apie Kūčių vakaro burtus ir žaidimus.