Idėja virtuvėje gaminant užtrukti ne ilgiau nei 15 min. labiausiai suklestėjo karantino laikotarpiu, kai namuose esančioms šeimos galvoms – mamoms ar tėčiams – kasdien tekdavo ruošti pusryčius, pietus ir vakarienę. Tačiau greiti patiekalai populiarumo neprarado iki pat šių dienų: visi, užuot kelias valandas sukinėjęsi prie puodų, geriau savo laiką nori skirti smagesnėms veikloms – poilsiui, sportui, skaitymui ir t. t.
Visą galybę 15 min. receptų yra sukūrę garsusis Jamie’is Oliveris bei amerikietė Ali Rosen. Ji ne tik parašė knygą, bet ir su sūnumi pradėjo rengti tiesiogines transliacijas savo „Instagram“ paskyroje.
Viskas prasideda nuo ingredientų ir jų sąrašo
Daugelis patarimų susiję su sklandžiu apsipirkimu:
„Malta mėsa ir šaldytos daržovės yra du mano mėgstamiausi produktai. Abu jie, net ir apdoroti, vis dar yra kokybiški, labai padeda taupyti laiką, kai norisi paruoši pietus greičiau“, – sako A. Rosen.
Skeptikams, sakantiems, esą šaldytos daržovės nėra toks vertingas produktas kaip šviežios, A. Rosen turi atsakymą: šaldymui ruošiamos daržovės skinamos visiškai užaugusios ar sunokusios („geriausios versijos“) be to, jos greitai užšaldomos, tad išlieka didžioji dalis vertingųjų medžiagų. Jos dažnai netgi būna geresnio skonio nei brokolio galva, kuri mažiausiai kelias dienas pragulėjo parduotuvės lentynose, o paskui – dar kelias jūsų šaldytuve. Be to, šaldytos daržovės jau yra visiškai paruoštos: nereikia jų plauti, lupti, smulkinti ir t. t. Tą patį galima pasakyti ir apie konservuotus produktus skardinėse, stiklainiuose, jūrų gėrybes.
Sutaupyti laiko gaminant padeda sojų pasta, padažas bei marokietiškas padažas „Harissa“. Net jei šių produktų nėra greta namų esančioje parduotuvėlėje, juos paprastai ir greitai galima užsisakyti internetu.
Dar du baltymų gausūs ir greitai paruošiami produktai yra žuvies filė ir krevetės. Naudojant ryžius ir krevetes, per 15 min. galima paruošti restoranų lygio patiekalą. A. Rosen savo knygoje ir šiame naujienų portalo straipsnyje dalijasi recepto, kuriame naudojamos krevetės, česnako milteliai, imbieras ir aitriųjų paprikų padažas „Sriracha“, receptu. Šis patiekalas, beje, tinka ir sveiką mitybą propaguojantiems žmonėms.
Patarimų sąrašas norintiems greitai paruošti pietus ar vakarienę
- Po ranka turėkite idėjų ar receptų sąrašą
Jei norite paruošti patiekalą greitai, turite turėti idėjų sąrašą. O jei jūsų tikslas – sutaupyti laiko ir gaminti greitai, atsisakykite idėjos improvizuoti: dažnai improvizuodami kažką sugadiname, išpilame ir pan. Taigi, kuo aiškesnės idėjos, tuo greičiau viską atliksite.
Galite peržiūrėti, ką turite šaldytuve ir virtuvinėse spintelėse: tai padės sudaryti greitą galimų receptų sąrašą ir sunaudoti greitai gendančius produktus.
- Produktus pirkite didesniais kiekiais, turėkite atsargų
Mėsą, ypač jeigu randate akcijų, pirkite didesniais kiekiais ir porcijomis užsišaldykite (galite ir marinuotą – tuomet tik reikės ją atitirpinti ir sudėti į keptuvę ar puodą). Taip pat, jei tik turite didesnį šaldiklį, galite užsišaldyti sultinio, karamelizuotus svogūnus, troškintas daržoves, grietinėlės pažadus ir kt. O jei turite laiko ir noro gaminti, labai pravers pasiruošti porą patiekalų „juodai dienai“ ir juos užšaldyti.
- Kai kuriuos pagrindinius ingredientus, pavyzdžiui, mėsą, galite pasiruošti iš vakaro
Iš anksto pasiruošus mėsą ar paukštieną, sutaupoma daugiausia laiko. Pavyzdžiui, grįžus iš darbo, kai reikia greitai paruošti vakarienę, tikrai ne laikas pradėti marinuoti vištieną, tad geriausia tai atlikti iš vakaro, o kitą dieną tik greitai iškepti keptuvėje su daržovėmis.
- Atsirinkite kuo daugiau „vieno puodo“ tipo receptų
Tai reiškia, kad patiekalą pagaminsite viename puode ar keptuvėje, tad reikės plauti mažiau indų (net jei namuose ir turite indaplovę, vis tiek mažiau indų reiškia mažiau suvartotų resursų), viskas vyks greičiau ir sklandžiau. Vėlgi geriausia iš anksto sudaryti idėjų sąrašą ir pasikabinti jį ant šaldytuvo.
- Pasiruoškite ingredientus: viskas turi būti po ranka
Pirmiausia suruoškite visus ingredientus: nuplaukite ir susmulkinkite daržoves, supjaustykite mėsą ar žuvį, sukapokite česnaką ir pan. Susidėkite aliejų, padažus, kad po to purvinomis rankomis netektų varstyti spintelių ar šaldytuvo ieškant pasimetusio produkto.
- Naudokite verdantį vandenį
Jei skubate, stovėti prie viryklės laukiant, kol puode užvirs vanduo – nekokia išeitis. Taigi, užvirkite vandens arbatinuke, o tuo metu įjunkite kaitlentę ir uždėkite šilti puodą su trupučiu vandens. Atsukite galingiausią režimą, sudėkite maistą – makaronus, bulves ar pan., tada užpilkite verdančio vandens iš arbatinuko. Druskos pilkite, kai maistas užvirs, taip pat nepamirškite dangčio.
Taigi, linkime puikių idėjų ir greitų bei netikėtų kulinarinių atradimų!
Discussion about this post