Neseniai paskelbto tyrimo duomenimis, mitybos kokybė turi tiesioginės įtakos skausmo lygiui ir fizinėms funkcijoms, ypač moterų, nepriklausomai nuo kūno riebalų kiekio.
Ką nustatė mokslininkai?
Mokslininkai analizavo „Whyalla Intergenerational Study of Health“ (WISH), kuriame dalyvavo 654 australai nuo 18 iki 89 metų amžiaus, duomenis, kurių daugumą (57 %) sudarė moterys.
Tyrimu siekta nustatyti, ar kūno riebalai, matuojami kūno masės indeksu (KMI), liemens apimtimi arba kūno riebalų procentu, yra bendras veiksnys, siejantis mitybos kokybę su tokiomis pasekmėmis kaip skausmas ir fizinis funkcionavimas.
Duomenys apie mitybą buvo renkami naudojant 12 mėnesių maisto dažnumo klausimyną, o mitybos kokybė buvo vertinama pagal Australijos mitybos rekomendacijų indeksą.
Skausmo lygis buvo matuojamas naudojant skausmo skalės apklausą, o fizinėms funkcijoms įvertinti buvo vertinama rankų suėmimo jėga.
Išanalizavę duomenis ir atsižvelgę į tokius veiksnius, kaip amžius ir suvartojamos energijos kiekis, mokslininkai nustatė, kad kūno riebalai neturėjo įtakos mitybos kokybės ir lėtinio skausmo ryšiui.
Tačiau jie nustatė, kad mitybos kokybė turi tiesioginės įtakos skausmo lygiui.
Kaip sveiko maisto vartojimas gali sumažinti lėtinį skausmą?
Lėtinis skausmas, t. y. toks skausmas, kuris trunka ilgiau nei tris mėnesius, vargina apie 30 % pasaulio gyventojų.
Lėtinio skausmo priežastys skiriasi, tačiau tyrimais nustatyta, kad ryškus ryšys tarp kūno riebalų ir lėtinio skausmo.
Dėl nutukimo susidaro sunkiai įveikiamas ciklas, kai viršsvoris gali sustiprinti skausmą, o stiprus skausmas gali paskatinti tolesnį svorio augimą. Šis ciklas susidaro todėl, kad dėl nutukimo ir skausmo organizmui sunku sportuoti ir numesti riebalus.
Tačiau naujausi tyrimai rodo, kad mitybos įpročiai gali turėti įtakos skausmo lygiui nepriklausomai nuo kūno svorio.
Tyrimo metu nustatyta, kad moterys, vartojančios tokius maisto produktus kaip vaisiai, daržovės, liesi baltymai ir grūdai, nurodė mažesnį skausmo lygį. Taip yra todėl, kad pastarieji maisto produktai pasižymi priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis.
Tokių produktų kaip uogos, pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus, tamsūs lapiniai žalumynai, riebi žuvis, kurioje gausu omega-3, riešutai, sėklos ir pilno grūdo produktai gali „padėti sumažinti skausmo stiprumą ir pagerinti bendrą savijautą“.
Discussion about this post