Pastarnokas yra morkų šeimos šaknine daržovė, kuri turi švelnų saldų skonį ir daug naudingų maistinių medžiagų. Ši daržovė yra gausi vitaminų, mineralų ir skaidulinių medžiagų, kurios padeda gerinti sveikatą ir virškinimą. Pastarnokas taip pat turi savitą aromatą ir šakniavaisio formą, kurie suteikia jam unikalumo ir patrauklumo virtuvėje. Jis gali būti naudojamas tiek kaip pagrindinė daržovė, tiek kaip priedas kitoms daržovėms ar mėsai. Ši daržo gėrybė gali būti verdama, kepama, troškinama, smulkinama, arba net gi vartojama žalia.
Šiame straipsnyje mes aptarsime pastarnoko savybes, naudą sveikatai ir kaip užsiauginti patiems.
Tylusis morkos giminaitis
Apie morką žinome visi, o štai pastarnokas yra rečiau pakeliamas nuo parduotuvės lentynos ar auginamas savame darže. Bet tik tol, kol žmonės sužino apie gerąsias pastarnoko savybes. Bet pirmiau, kad būtų lengviau susipažinti, palyginkime pastarnoką su morka.
Pastarnokas ir morka yra du šakniavaisiai, kurie priklauso morkų šeimai ir turi panašią išvaizdą. Tačiau jie nėra identiški ir turi svarbių skirtumų, kuriuos reikia žinoti, jei norime juos naudoti maisto ruošimui ar sveikatai.
Vienas iš pagrindinių skirtumų yra jų skonis. Pastarnokas turi švelnų ir aromatiškesnį skonį, kuris gerai dera su kitais ingredientais ir padeda sukurti turtingą sriubos ar troškinio skonį. Morka, priešingai, yra saldi ir sultinga, ir dažniausiai naudojama kaip salotų ar desertų sudedamoji dalis.
Kitas skirtumas yra jų tekstūra. Pastarnokas yra kietesnis ir storesnis nei morka, ir reikia ilgiau virti, kad jis suminkštėtų. Morka yra lengviau virškinama ir gali būti valgoma žalia arba termiškai apdorota.
Galiausiai, pastarnokas ir morka turi skirtingus naudojimo būdus. Pastarnokas yra vertinamas kaip vaistinis augalas, kuris turi daug vitaminų ir mineralų, ir gali padėti pagerinti virškinimą, imunitetą ir kraujotaką. Morka yra populiarus maisto produktas, kuris turi daug beta karotino ir gali padėti stiprinti regėjimą, odą ir plaukus.
Pastarnokas ir morka yra du skirtingi augalai, kurie turi savo privalumus ir trūkumus. Jie gali būti naudojami kartu arba atskirai, priklausomai nuo mūsų poreikių ir skonio.
Pastarnoko nauda sveikatai
Jei domitės sveika mityba, tuomet verta įtraukti pastarnoką į savo dietą. Ši daržovė turi daug privalumų ir suteikia naudą organizmui.
- yra skaidulų, vitaminų (ypač vitamino K, C ir B6) ir mineralų (kalio, magnio ir mangano) šaltinis;
- padeda išlaikyti normalų kraujospūdį, nes kalis reguliuoja širdies darbą ir mažina hipertenziją;
- stiprina imunitetą ir apsaugo nuo infekcijų, nes vitaminai C ir A turi antioksidacinių ir antivirusinių savybių;
- gerina virškinimą ir žarnyno veiklą, nes skaidulos skatina žarnyno judesius ir fermentai padeda suvirškinti maistą;
- kovoja su laisvaisiais radikalais ir uždegimu, nes flavonoidai ir kiti antioksidantai neutralizuoja oksidacinį stresą ir mažina lėtinių ligų riziką.
Todėl pastarnokas yra puiki sveikatos palaikymo priemonė, kurią galima įtraukti į įvairias mitybos programas. Žinoma, kaip ir su visais maisto produktais, reikia jį vartoti protingai ir derinti su kitomis daržovėmis ir maisto grupėmis.
Kaip valgyti pastarnoką?
Galite valgyti pastarnoką įvairiais būdais, pavyzdžiui, šviežią, virtą, keptą, troškintą arba sumaltą. Pastarnokas yra skanus ir sveikas ingredientas, kuris tinka daugeliui receptų. Štai kaip galite naudoti pastarnoką savo virtuvėje:
Šviežias. Jei norite mėgautis pastarnoko švelniu ir saldžiu skoniu, galite jį valgyti šviežią. Pavyzdžiui, galite supjaustyti pastarnoką ir įdėti jį į salotas. Taip pat galite nulupti pastarnoką ir suvalgyti jį kaip užkandį.
Virtas. Virti pastarnokai yra paprastas ir greitas būdas paruošti šią daržovę. Galite virti pastarnoką vandenyje, sultyse arba piene, kol jis taps minkštas. Tada galite paskaninti jį druska, pipirais, sviestu arba kitais prieskoniais. Virtus pastarnokus galite naudoti sriuboms, garnyrams arba kaip atskirą patiekalą.
Keptas. Kepimas yra kitas būdas padaryti pastarnoką dar saldesnį ir aromatingesnį. Galite kepti pastarnoką orkaitėje su kitomis daržovėmis, pavyzdžiui, morkomis, svogūnais arba cukinijomis. Arba galite kepti pastarnoką keptuvėje su aliejumi arba sviestu, kad jis įgautų traškią ir auksinę išorę.
Troškintas. Troškinimas yra puikus būdas sujungti pastarnoką su kitais ingredientais ir sukurti gardų ir sultingą patiekalą. Galite troškinti pastarnoką su mėsa, pavyzdžiui, vištiena, kiauliena arba jautiena. Arba galite troškinti pastarnoką su vegetariškais ingredientais, pavyzdžiui, pupomis, lęšiais arba grybais. Troškintus pastarnokus galite paskaninti pomidorų padažu, kokosų pienu arba kitais skoniais.
Sumaltas. Sumalti pastarnokai yra naudingi daugeliui patiekalų ir gali suteikti kreminę ir švelnią tekstūrą. Galite sumalti pastarnokus ir naudoti juos padažams, sriuboms, tyrėms arba kaip pagrindą pyragams.
Kokios pastarnoko veislės auga Lietuvoje?
Jei turite savo daržą ar sodą bei norite užsiauginti pastarnoką patys – tai nėra sudėtinga. Pastarnokai yra skanūs ir sveiki šakniavaisiai, kurie gali būti auginami Lietuvoje. Pastarnokų veislių įvairovė leidžia rinktis tarp skirtingų skonių, dydžių ir derlingumo. Štai keletas pastarnokų veislių, kurios yra populiarios Lietuvoje.
White Gem. Šie pastarnokai turi saldų ir aromatingą skonį, kuris puikiai tinka salotoms, sriuboms ir troškiniams. Jų šakniavaisiai yra balti ir vidutinio dydžio.
Hollow Crown. Šie pastarnokai išsiskiria savo dideliais ir stambiais šakniavaisiais, kurie yra labai sultingi ir skanūs. Jie turi savitą skonį ir aromatą, kuris praturtina bet kokį patiekalą.
Guernsey. Šie pastarnokai yra gerai prisitaikę prie Lietuvos klimato ir dirvožemio sąlygų. Jie turi švelnų ir saldų skonį, kuris dera su daugeliu maisto produktų. Jų šakniavaisiai yra balti ir vidutinio dydžio.
Halblange Witte. Šie pastarnokai yra trumpesni, bet platesni už kitas veisles. Jie turi malonų saldų skonį, kuris suteikia patiekalams gaivumo. Jie yra lengvai augantys ir naudingi sodininkams.
Turga. Šie pastarnokai yra balti ir švelnūs šakniavaisiai, kurie turi saldų skonį. Jie gali būti naudojami tiek žaliaviniais, tiek virtais ar keptais. Jie yra universali veislė, tinkanti įvairioms receptams.
Guernsey. Šios veislės pastarnokai yra vidutinio dydžio šakniavaisiai, turintys baltą arba kreminę spalvą. Ši veislė išsiskiria ypatingu saldžiu ir švelniu skoniu, kuris ją padaro populiaresnę virtuvėje.
Kokių auginimo sąlygų reikia pastarnokams?
Norint, kad pastarnokai būtų sultingi ir aromatingi, reikia laikytis tam tikrų auginimo taisyklių. Šios taisyklės gali šiek tiek skirtis priklausomai nuo pastarnokų veislės, bet yra keletas bendrų principų, kuriuos reikia žinoti.
Pirmiausia, pastarnokams reikia tinkamo dirvožemio. Jis turi būti lengvas, purus ir gerai drenuojamas, kad pastarnokai galėtų augti be kliūčių. Dirvožemis taip pat turi būti trąšus ir šiek tiek šarminis. Prieš sodinant ar sėjant pastarnokus, reikia pamaitinti dirvą organinėmis ar mineralinėmis trąšomis.
Antra, pastarnokams reikia pakankamai šviesos. Jie geriausiai jaučiasi saulėtoje ar pusiau saulėtoje vietoje, kurioje gaus saulės spindulių bent 6-8 valandas per dieną. Jei pastarnokai auga per tamsioje vietoje, jie gali būti liesi ir neskanūs.
Trečia, pastarnokams reikia reguliaraus laistymo. Nors jie nėra labai jautrūs sausrai, jie vis tiek turi gauti pakankamai vandens, kad išlaikytų drėgmę dirvožemyje. Laistymas ypač svarbus per sausus laikotarpius. Reikia stengtis laistyti pastarnokus tolygiai ir neperdrėkinti dirvožemio.
Ketvirta, pastarnokams reikia tinkamos veislės pasirinkimo. Kiekviena veislė turi savo ypatybes ir poreikius. Kai kurios veislės gali augti greičiau arba būti derlingesnės nei kitos. Kai kurios veislės gali būti atsparesnės šalčiui arba ligoms nei kitos. Kai kurios veislės gali būti skanesnės arba aromatingesnės nei kitos. Todėl reikia rinktis veislę pagal savo augimo sąlygas ir skonio nuostatas.
Pastarnokų sodinimas ir derliaus nuėmimas
Pastarnokai yra pavasarinės daržovės, kurias reikia sėti, kai dirva yra pakankamai šilta ir drėgna. Sėjos laikas priklauso nuo vietovės, bet paprastai tai būna nuo kovo pabaigos iki balandžio pradžios. Geriausia sėti pastarnokus tiesiai į lauką, nes jie turi gilią šaknį ir gerai auga iš sėklos. Jei norite greičiau užauginti pastarnokų, galite pasodinti jau daigus. Tam reikia sudrėkinti sėklas ir laikyti jas šiltoje vietoje, kol jos pradės dygti. Po 1-2 savaičių galite persodinti daigus į lauką.
Pastarnokų daigams pasirodyti reikia 10-14 dienų po sėjos. Kai pastarnokai užaugs iki 10-15 cm ir turės stiprias šaknis, reikia išretinti augalus, kad liktų pakankamai vietos jiems augti. Tai padeda išvengti konkurencijos dėl maistinių medžiagų ir vandens.
Pastarnokų derlius yra paruoštas nuimti, kai šakniavaisiai pasiekia norimą dydį ir subręsta. Skirtingoms veislėms tai trunka apie 90-120 dienų po sėjos. Prieš nuimant derlių, patartina patikrinti, ar šakniavaisiai yra stori, tvirti ir skanūs.
Kaip ilgiau išlaikyti pastarnokų šviežią derlių?
Jei norite, kad pastarnokai išliktų švieži ir skanūs kuo ilgiau, turite juos tinkamai saugoti. Pastarnokai yra šakniavaisiai, kurie mėgsta šaltą ir drėgną, bet ne šlapią, aplinką. Štai ką reikia žinoti apie pastarnokų saugojimą:
Pasirinkite šaltą ir drėgną vietą. Pastarnokai gali būti laikomi šaldytuve arba šaltame rūsyje, kur temperatūra yra nuo 0 iki 4°C. Jei temperatūra yra per aukšta, pastarnokai gali prarasti savo skonį ir tekstūrą. Jei temperatūra yra per žema, pastarnokai gali užšalti ir tapti minkšti.
Kontroliuokite drėgmę. Pastarnokai neturėtų būti per daug drėgni, nes tai gali sukelti jų puvimą. Saugodami pastarnokus džiovintuvuose arba dengdami juos servetėlėmis, galite sumažinti drėgmės kiekį ir išlaikyti jų šviežumą.
Laikykite pastarnokus atskirai nuo kitų daržovių. Kai kurios daržovės, pvz., obuoliai arba bananai, skleidžia etileną – dujas, kurios skatina kitų daržovių nokimą. Jei laikysite pastarnokus kartu su tokiais vaisiais ar daržovėmis, jie gali greičiau sugesti.
Užtikrinkite gerą ventiliaciją. Pastarnokams reikia geros oro cirkuliacijos, kad būtų išvengta kondensacijos susidarymo ir drėgmės kaupimosi. Jei saugote pastarnokus sandariuose indeliuose arba maišeliuose, jie gali pradėti pūti ir tapti nemalonaus kvapo.
Nepjaustykite pastarnokų iki paruošimo. Lapai ir šaknys padeda apsaugoti pastarnokus nuo drėgmės praradimo ir išsaugoti jų maistingumą. Jei nupjausite lapus ar šaknis prieš vartodami pastarnokus, jie gali greičiau sudžiūti ir prarasti savo savybes.
Reguliariai tikrinkite pastarnokus. Jei rastumėte supuvusius ar sugedusius pastarnokus, nedelsdami juos pašalinkite, kad neperduotumėte puvimo kitiems pastarnokams.
Sekdami šiuos patarimus, galite ilgiau mėgautis pastarnokų skoniu ir nauda sveikatai.
Klausimai ir atsakymai:
Kaip auginti pastarnokus?
Pirmiausia, pastarnokams reikia tinkamo dirvožemio. Antra, pastarnokams reikia pakankamai šviesos. Trečia, pastarnokams reikia reguliaraus laistymo. Ketvirta, pastarnokams reikia tinkamos veislės pasirinkimo.
Ar galima valgyti pastarnoką?
Galite valgyti pastarnoką įvairiais būdais, pavyzdžiui, šviežią, virtą, keptą, troškintą arba sumaltą. Pastarnokas yra skanus ir sveikas ingredientas, kuris tinka daugeliui receptų ir yra itin naudingas mūsų organizmui ir gerai sveikatai.
Ar tikrai pastarnokas turi daug skaidulų ir vitaminų?
Taip,. Pastarnokas yra skaidulų, vitaminų (ypač vitamino K, C ir B6) ir mineralų (kalio, magnio ir mangano) šaltinis.