Ruduo – idealus metas atnaujinti mitybos racioną ir rūpintis sveikata, įtraukiant sezonines daržoves. Šios daržovės yra gausios būtent šiuo metu mums reikalingų vitaminų ir mineralų, kurie padeda palaikyti energiją ir stiprinti imuninę sistemą. Be to, rinkdamiesi sezoninius produktus, ne tik gerinate savo sveikatą, bet ir prisidedate prie aplinkos tausojimo bei vietos ūkininkų palaikymo. Taigi, kokios penkios rudeninės daržovės turėtų atsirasti jūsų mitybos racione?
Morkos
Morkos – universalus ir maistingas produktas, tinkantis tiek kaip užkandis, tiek įvairiuose patiekaluose. Jos turtingos beta karotino, kuris organizme virsta vitaminu A, padedančiu išlaikyti gerą regėjimą ir stiprinti imuninę sistemą. Morkos taip pat turi mažai kalorijų ir daug skaidulų, reikalingų virškinimo sistemai.
Bulvės
Bulvės yra vienos sočiausių daržovių pasirinkimų rudenį. Jose gausu širdžiai naudingų skaidulų, antioksidantų ir kvercetino, kuris padeda stiprinti imuninę sistemą. Norėdami maksimaliai išnaudoti bulvių maistinę vertę, rinkitės sveikesnius bulvių patiekalus, pavyzdžiui, virtas ar orkaitėje keptas bulves, vengiant riebių padažų.
Moliūgai
Joks rudens daržovių sąrašas neapsieina be moliūgų! Moliūguose yra daug beta karotino, kalio, vitaminų C, E, skaidulų. Juose taip pat gausu triptofano – aminorūgšties, svarbios serotonino ir melatonino gamybai. Moliūgai puikiai tinka sriuboms, troškiniams, blynams ar net kaip garnyras su kruopomis.
Burokėliai
Burokėliai yra puikus vitamino C, folio rūgšties, geležies, kalio ir skaidulų šaltinis. Jie taip pat išsiskiria gausiu maistinių nitratų kiekiu, kurie, kaip įrodyta, yra naudingi širdies sveikatai bei gali padėti reguliuoti kraujospūdį. Naudokite šviežius burokėlius kokteiliuose, salotose, troškiniuose, sriubose ar kepkite kartu su kitomis daržovėmis.
Briuselio kopūstai
Briuselio kopūstai rudenį pasiekia savo populiarumo viršūnę. Jie garsėja priešvėžinėmis savybėmis ir yra puikus skaidulų, vitamino C, K šaltinis. Be to, jų sudėtyje esantys antioksidantai padeda kovoti su oksidaciniu stresu ir gali palengvinti artrito simptomus. Briuselio kopūstai puikiai tinka troškinimui, virimui garuose ar naudojimui salotose, sriubose.
Discussion about this post